Pujol cuptoare de laminare – cu un pas inaintea tuturor

M-am intalnit la Glasstec 2016 cu un doritor de dotare tehnica pentru prelucrarea sticlei pe bani europeni. Omul produce deja geam termopan la un nivel destul de mare si isi doreste o intrare majestoasa in lumea celor care realizeaza marile proiecte de fatade, compartimentari mall-uri, etc. Printre echipamentele pe care si le doreste, clar, se regaseste si o linie de laminare cu PVB. Una mare ca a lui Brad, daca se poate!

L-am intrebat de ce PVB si nu EVA. Am incercat (fiind in stand la Pujol – Spania) sa ii arat linia automata de laminare pe care acestia o aveau expusa acolo si care putea lucra atat cu PVB cat si cu EVA. I-am spus ca poate produce pana la 900 mp pe zi, laminat. El, ca ala in fata girafei – “Asa ceva nu exista!”. L-am lasat in treaba lui si mi-am vazut de ale mele.

Toata lumea viseaza linii de laminare, mari, ca a lui Brad, ca a lui Silviu Ioan, ca a celor de la Technic Glass – Cluj, dar nu se gandesc nici un moment la costurile pe care le aduce operarea unui astfel de echipament.

PVB-ul este mai bun! Serios? …De ce e mai bun? …Cum e mai bun? … Daca sti sa te uiti pe o fisa tehnica, daca sti sa citesti rezultatele unui test de laborator  (si daca nu sti vei gasi comparative deja facute de cei care stiu ) vei vedea ca PVB-ul este la mare distanta, in urma, fata de EVA (etil vinil acetat).

Acesta generatie de filme de laminare a fost dezvoltata in laboratoarele NASA pentru a face fata conditiilor vitrege in care erau obligate sa functioneze panourile fotovoltaice ale satelitilor si statiilor orbitale. Pas cu pas au fost dezvoltate capacitati de productie capabile sa extrudeze acest film, la latimi tot mai mari si la preturi de cost mai accesibile.

De asemenea, s-au dezvoltat echipamente de laminare, pentru acest tip de folie. Aici Pujol – Spania, de altfel un nume cunoscut de peste un secol in domeniul cuptoarelor termice, a simtit trendul si si-a focalizat toata atentia si resursele. Astazi, Pujol produce cuptoare cu 4-5 sertare si dimensiuni maxime de laminare de 2,5 x 4,7  m (variante standard).

3-1

Cuptoarele pot fi configurate cu o camera si mai multe sertare, sau cu doua, trei si chiar patru camere fiecare cu sertarul sau. Exista configuratii cu lift hidraulic si buffer, proiectate pentru capacitati mari de laminare. Si exista linii automate de laminare cu productivitate (aici ma repet) de pana la 900 mp pe zi.

Versatilitatea EVA este maxima: se pot realiza laminate cu insertii metalice, organice, anorganice, printuri, si, important, se pot realiza geamuri antiglont. In acest sens, exista retete recomandate de Pujol si care au trecut testele de certificare in diverse tari din Europa si America.

Dincolo de livrarea unui cuptor si a consumabilelor aferente, Pujol, isi propuna sa devina un partener de durata al fiecarui client care lamineaza sticla. Recomandarile tehnice, solutiile si propunerile punctuale in cazul proiectelor dificile, fac diferenta dintre un partener caruia ii pasa de tine si de provocarile tale si un comerciant interesat doar sa vanda.

Evalam Visual si, mai nou, Evalam Crystal, sunt produsele de baza ale companiei si intrunesc toate certificarile necesare realizarii de laminate pentru fatade, balustrade (inclusiv exterioare cu muchie expusa), trepte, etc. Foliile au trasabilitate clara, lucru foarte important pentru proiectele de anvergura. Eticheta oferta informatiile de baza si este o garantie a interesului si transparentei cu care Pujol intelege sa isi desfasoare activitatea.

eticheta-evalam

 

 

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these

X